Adam Weishaupt (1748 - 1830)

Johann Adam Weishaupt, Alman hukuk profesörü ve Illuminati gizli cemiyetinin kurucusudur. 6 Şubat 1748 tarihinde Almanya Bavyera’sı sınırları içinde yer alan Ingolstadt’da doğdu. Cizvitler içinde eğitim gördü ama Ingolstadt üniversitesinde katolik hukuku profesörü olması onları rahatsız etti. Weishaupt bu yüzden Cizvitlerle ilişkisini kopardı.

1 Mayıs 1776 tarihinde Illuminati gizli cemiyetini kurdu. 1784 yılında yerel otorite tarafından etkinlikleri yasaklanarak Bavyera eyaletinden sürüldü. Saxe-Gotha-Altenburg Dükü II. Erns’ten destek gördü ve Gotha’da 1830 yılındaki ölümüne dek Illuminati hakkında çeşitli kitaplar yayınladı.

Adam Weishaupt, Robert Shea ve Robert Anton Wilson’un satirik “The Illuminatus! Trilogy” kitabında Bavyera Illuminati’sinin kurucusu olarak sıkça geçmektedir. Hatta bu iki yazar, kitapta, Weishaupt’un George Washington’u öldürerek yerine geçen bir sahtekar olduğunu ve 1 dolarlık banknotun üzerindeki resmin Washington’a değil Weishaupt’a ait olduğunu iddia etmişlerdir. Bugün bu iddiayı dillendirmeye devam edenler halen vardır.

Bkz. İlluminati

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews