ADL (Anti Defamation League)

B’nai B’rith tarafından ABD’de kurulan bir örgüt olup, amacını “Yahudilere yönelik karalamaları, gerçeklere, vicdana ve gerekiyorsa kanuna dayanarak önlemek” olarak açıklamaktadır. Yıllık 40 milyon dolara yaklaşan bir bütçe ve ABD’de 29, ABD dışında 3 ofis ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Merkezi New York’ta olup 1987’den bu yana Abraham Foxman tarafından yönetilmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Howard Berkowitz’dir.

ADL, 1913 yılında Sigmund Livingston’un başkanlığında kurulmuştur. Kuruluşuna sebep olan olay Leo Frank adlı Yahudi bir fabrika yöneticisinin cinayet suçlamasına maruz kalması ve yargılanmayı beklerken bir grup tarafından linç edilmesidir.

Anti-semitizmle mücadele eden ADL, çeşitli örgütlerin ve kişilerin faaliyetlerini ve yayınlarını düzenli olarak takip etmekte ve bunları raporlamaktadır. Ayrıca çeşitli ülkelerdeki Yahudi karşıtı saldırıları ve propagandayı da izlemekte ve rapor etmektedir.

Bu raporların bağımsızlığı tartışma konusudur. ADL’e göre İsrail devletine ve Yahudi gruplara yönelik her türlü eleştiri anti-semitizm kapsamına girebilmektedir. Yahudi kökenli aktivist Noam Chomsky ADL’in bir sivil haklar örgütü olmaktan çıkıp, İsrail’in en büyük propaganda araçlarından biri haline geldiğini ifade etmektedir. Nazizmin Yahudi katliamı Holocaust’a dair bilincin canlı tutulması da ADL’in en önemli hedefleri arasında olup, Holocoust’un yaşanmadığına yönelik revizyonist söylemlere şiddetli tepki göstermektedir.

ADL’in de bazı tartışmalı davaları bulunmaktadır. 1993 yılında ADL’in kaynaklarından ve özel araştırmacılarından biri olan Roy Bullock’un evine ve bazı ADL ofislerine yapılan bir baskında, gayri meşru yollardan bilgi toplandığı ve sadece anti-semitist olduğu bilinen gruplar değil hemen her tür örgüt hakkında dosyalama yapıldığı ortaya çıktı. Savcı ADL’e ulusal bir casus şebekesi kurduğu suçlamasını yöneltti fakat birkaç ay sonra suçlamalar düştü. Özel bir grup, davayı Yüksek Mahmeye taşıdı. Taraflar dava dışında anlaşma yoluna gittiler. ADL mahkeme masraflarını karşılamanın yanısıra, yasal olmayan yollardan bilgi toplamayacağına ve dosyalarındaki bazı hassas bilgileri sileceğine söz verdi.

ADL’e yönelik eleştirilerden biri de, taraflardan birinin Yahudi olduğu aile kavgalarına bile taraf olup anti-semitizm suçlamasını getirmesidir. 1994 ve 2001 yıllarında bu türden iki davayı kaybetmiştir.

Bkz. B’nai B’rith

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews