Ron Hubbard (1911 – 1986)

Lafayette Ronald Hubbard. Scientology tarikatı ve Diyanetik öğretisinin kurucusu. L. Ron Hubbard’ın hayatı ile ilgili olarak Scientology kilisesinin ve bağımsız araştırmacıların verdiği bilgiler arasında büyük farklılık bulunmaktadır. 1930’ların başlarında başarısız üniversite girişiminden sonra kendini yazmaya veren ve dönemin ucuz dergilerinde kurgu öykü ve romanlar yayınlayan Hubbard, 1950’de kendi deyimiyle bir kişisel gelişim yöntemi olan Diyanetiği anlattığı “Dianetics: The Modern Science of Mental Health” (Diyanetik: Modern Akıl Sağlığı Bilimi) adlı kitabını yayınlar.

Kitabın medyadan gerekli ilgiyi görmemesi üzerine, bilim kurgu kitaplarını yayınlayan John W. Campbell’e ait Astounding Science Fiction adlı dergide diyanetiğin reklamını yapmaya başlar. Kitap bu reklamın etkisiyle o yıl 150 bin adet satar ve Amerikan Psikoloji Birliği kamuoyunu kitap hakkında uyarır. Yine de Hubbard New Jersey’de Diyanetik Araştırma Vakfı’nı kurar ve çeşitli yerlerde şubeler açar. 1952 yılında Diyanetiği geliştirerek seküler bir felsefe olarak Scientology’i ilan eder. 1953 yılında Sicentology’ı bir din olarak tanıtır ve ilk Scientology kilisesini açar.

1960’lı yıllar boyunca Scientology tarikatı İngilizce konuşan ülkelerde yayılırken, bir yandan da kovuşturmalara uğrar. 1967 yılında Hubbard, Scientology Kilisesi yöneticiliğinden ayrıldığını açıklar ve Scientology üyeleriyle birlikte küçük bir gemi filosuyla Akdeniz’e açılır ve 8 yıl boyunca denizde yaşar. Burada Deniz Örgütü (Sea Organization) adı verilen elit Scientology grubunu oluşturmuştur. 1970’li yılların ortasında tekrar ABD’ye döner. 1977 yılında Scientology kiliseleri FBI tarafından basılır ve ulusal istihbarat şebekesi kurmakla suçlanır. 1978’de dört yıl hapse mahkum olan Hubbard, hapse girmeyi reddeder ve gizlenir.

80’li yıllar boyunca bir seri bilim kurgu eseri daha yayınlayan Hubbard, Scientology yönetiminden ayrıldığını açıklasa da Scientology tarikatından yılda 40 milyon dolara yakın gelir elde etmeye devam eder. Hubbard, 24 Ocak 1986’da gizlendiği yerde kalp krizinden ölür.

Ayrıca Bkz. Scientology, Diyanetik

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews