Trilateral Komisyon (Trilateral Commission - TR)

Trilateral Komisyon, 1973 yılında David Rockefeller ve Zbigniew Brzezinski öncülüğünde kurulmuş özel bir organizasyondur. Dış İlişkiler Konseyi (CFR), Brookings Enstitüsü ve Ford Vakfından bazı üyeler de kurucuları arasındadırlar.

İlk yönetim toplantısı Ekim 1973’de Tokyo’da gerçekleştirmiştir. Mayıs 1975’te Komisyon’a üye bütün yerel grupların katıldığı bir genel kurul yapılmıştır. Bugün Avrupa, Pasifik Asya ve Kuzey Amerika’dan yaklaşık 300-350 üyesi bulunmaktadır. Bu üç bölge arasında daha yakın siyasi ve ekonomik ilişkiler kurulması için faaliyet göstermektedir. Resmi yayın organı “Trialogue” adlı bir dergidir.

Üyeler bu üç bölgeye orantılı olarak dağılmıştır. Üyelerini şirket yöneticileri, büyük partilerden politikacılar, önemli akademisyenler, rektörler, sendika liderleri ve sivil toplum örgütlerinin liderleri gibi elitler oluşturur. ABD başkanlarının ve Avrupa, Amerika ve Japonya'daki yönetici kadroların çoğunun TR üyesi olduğu söylenmektedir. Lakin hükümetlerde görev alan Komisyon üyeleri istifa etmek zorundadır.

Organizasyon, sosyal ve siyasi araştırmacılar tarafından yakından incelenmiş ve eleştirilmiştir. Trilateral Komisyon pek çok komplo teorisinde yer almaktadır. Özellikle ABD Başkanı Jimmy Carter’in 26 eski Komisyon üyesine yönetiminde yer vermesi Komisyon’un dünyayı yönetmeye kalktığı yorumlarına neden olmuştur.

Kuzey Amerika grubunda ABD, Kanada ve Meksikalı üyeler bulunmaktadır. Avrupa grubunda Türkiye dahil her Avrupa ülkesinden üye vardır. 2000 yılına kadar sadece Japonya ile temsil edilen Asya, daha sonra Pasifik-Asya grubu adını alarak genişlemiş ve Japonya yanında Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve ASEAN ülkelerinden de üye kabul etmeye başlamıştır.

Tüm dünyada Trilateral Komisyon, Bilderberg ve CFR birbirinin içine girmişlerdir. Örneğin Amerika'daki yahudi lobiciliğinin önde gelen ismi ve ABD'nin eski Dışişleri bakanı Henry Kissinger, eski ABD başkanı Bill Clinton, CIA eski direktörü John Mark Deutsch, Savunma bakanlığı eski sekreteri Robert McNamara, ABD'nin Japonya Büyükelçisi Walter Fritz Mondale, Hazine eski sekreteri Benjamin Nye gibi isimler her üç teşkilata birden üyedir.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews