Theodor Herzl (1860-1904)

Avusturya-Macaristan kökenli Yahudi gazeteci ve modern siyasi Siyonizmin kurucusu. Gençliğinde Burschenschaft adlı Alman birliğini savunan öğrenci hareketi içinde yer almıştır. Neue Freie Presse’nin Paris muhabirliği yapmış, zaman zaman Londra ve İstanbul’a gittiği de olmuştur. Bu dönemde gazeteye yazdığı raporlar siyasi olmaktan uzaktı. Yahudilere bir vatan bulunması fikrine de uzaktı.

Fakat 1894 yılında Fransa’daki Dreyfus Davası fikirlerini değiştirdi. 1896 yılında yayınladığı Der Judenstaat (Yahudi Devleti) isimli kitap ile Siyonist akımın en önemli ismi haline geldi. 1897’de ilk Dünya Siyonist Kongresi’ni toplayan Herzl, burada alınan “devletleşme” fikrinin gerçeğe dönüşmesi için Yahudilere vatan aramaya başladı.

1901 yılında bir Siyonist heyetin başında Osmanlı Sultanı II. Abdulhamid’i ziyaret etti ve ondan Filistin’i Siyonistlere bırakmasını istedi. Fakat bu isteği Sultan Abdulhamid tarafından reddedildi. Bundan sonra İngilizler vasıtasıyla Mısır Hükümetinden Sina yarımadasını istedi ama bu talep de reddedildi.

Herzl bundan sonra İngilizlerin Uganda teklifi gibi projelerle ilgilendi. Ama bir sonuca ulaşamadan 1904 yılında kalp krizinden öldü.

Ayrıca Bkz. Siyonizm

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews