Nikola Tesla (1856-1943)

Dünyaca tanınmış Sırp asıllı Amerikan bilimadamı, mucidi, fizikçisi, mekanik ve elektrik mühendisidir. Elektrik ve manyetizma alanında devrim niteliğindeki çalışmaları ile ünlenmiştir. Alternatif akım, alternatif akımla çalışan motor, ve çokfazlı güç dağıtımı konularındaki teorik çalışmaları ile ikinci sanayi devriminde pay sahibidir.

1893 yılındaki telsiz iletişimi demonstrasyonu ve alternatif akımın Edison’un savunduğu doğru akıma üstün gelmesiyle Amerika’ın en büyük elektrik mühendisi kabul edilmiştir. Keşif ve icatlarıyla modern elektrik mühendisliğinin de temellerini atmıştır.

Nikola Tesla, üstün yeteneğine ve bilimsel katkısına rağmen, egzantrik kişiliği ve olası bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ilgili tuhaf iddialarıyla zamanla bilim camiasından dışlanmış ve deli damgası yemiştir. Mesela, demonstrasyonlarda elektrik akımını kendi üzerinden geçirip, eliyle lambaları yakacak tipte bir insandı. Uçuk fikirleri arasında Niagara Şelalerinde elektrik üretecek devasa hidroelektrik jeneratörleri inşa etmek de bulunuyordu. Ama çok daha uçuk fikirleri de vardı.

Araştırmaları için kaynak aramak dışında kişisel maddiyatına hiç önem vermemiş olan Tesla 86 yaşında yokluk ve yalnızlık içinde ölmüştür. 1960 yılında Paris’te düzenlenen Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçü Birimleri Konferansında manyetik alan yoğunluğu veya manyetik indüksiyon ölçü birimi “tesla” olarak kabul edilmiştir.

Tesla’nın elektrik ve elektromanyetizma yanında modern robotiğin, uzaktan kumandanın, radarın, bilgisayarların, balistiğin, nükleer fiziğin ve teorik fiziğin gelişimine çeşitli oranlarda katkısı bulunduğu kabul edilmektedir. ABD Yüksek Mahkemesi 1943 yılında onu radyonun mucidi olarak tanıyan bir karar almıştır.

Nikola Tesla, başarıları ve ilginç iddaları ile okült akımlar, UFO’cular, Yeni Çağ taraftarları ve komplo teorisyenleri tarafından sıkça sözü edilen bir isim olmuştur.

Onun ilginç iddialarından biri “durağan yerküre dalgaları” adını verdiği teoridir; dünyayı bir iletken olarak kullanıp üzerinden akım geçirmek suretiyle manyetik dalga yaratmak olarak özetlenebilir. Tesla’nın amacı bu dalgalar vasıtasıyla dünya üzerinde iki nokta arasında komünikasyon paketleri gönderebilmekti.

Bu fikrini deneye dökmek isteyen Tesla, bu arada tesla bobini adı verilen voltaj güçlendiriciyi keşfetti. Yere verebildiği kadar elektrik verebildiği bir deney yaptı. Kullandığı şehir jeneratörü yanıncaya kadar yere elektrik veren Tesla’nın deneyinde, toprak bir insanı çarpacak kadar bile elektriklenmedi. Birkaç geçici ışık parlaması oldu o kadar.

Fakat yaklaşık olarak aynı zamana rast gelen ilginç bir olay oldu. Sibirya’nın uzak bölgelerinden birinde 15 megatonluk bir patlama meydana geldi. Atom bombasından 40 yıl önce meydana gelen bu patlamanın nedeni hiç bir zaman tam olarak anlaşılamadı. Meteor çarpması olarak tahminler yapıldı. Tesla ise Kuzey Kutbundaki bir keşif koluna dalgalarla bir mesaj göndermeye çalıştığını, patlamanın iki nokta arasındaki doğrusal çizgi üzerinde bir yerde gerçekleşmiş olabileceğini açıkladı.

Daha sonra gezegenler arası iletişime kafayı takan Tesla, bir süre kendisini Marslılarla iletişim kurmaya adadı. Bu arada radyo dalgalarıyla uzaktan kumanda üzerinde de çalışmalar yapıyordu. O zamanlar çok dikkate alınmayan bu çalışmalar, daha sonra uzay araçlarıyla iletişimden, insansız araçlara kadar pek çok modern teknoloji ürününde kullanılır hale geldi.

Tesla’nın tuhaf iddiaları arasında dünyayı ikiye bölebilecek bilgiye sahip olduğu ve bir uçağı 250 mil öteden eritebilecek “teleforce” adını verdiği ölümcül ışınlar da bulunuyordu. New York Times gazetesi ikinci dünya savaşının yaklaştığı yıllarda bu fikirlerin test edilmeye değeceğini yazdı. Bir başka fikri de seri ışın iletkenleri vasıtasıyla ABD üzerinde koruyucu bir zırh oluşturabileceği yönündeydi.

Bunların denenip denenmediği bilinmiyor. Fakat, Tesla 1943 yılında ölünce FBI’ın evine baskın yapıp tüm notlarını toparlayıp götürdüğü biliniyor. Ayrıca, mesela koruyucu zırh fikrinin daha sonraki yıllarda ortaya açan Yıldız Savaşları nosyonu ve füze kalkanı projesi ile benzerliği dikkat çekici.

Bu kadar egzantrik çalışmaları ve fikirleri olan bir adamın çeşitli komplo teorilerine konu olmaması da düşünülemez. Nikola Tesla’nın adının geçtiği teoriler arasında Philedelphia Deneyi, HAARP, ve “ölümcül ışınlar” (teleforce) sayılabilir.

Ayrıca Bkz. Philedelphia Deneyi, HAARP

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews