Jakobenler Kulübü

Fransız Devrimi'nde en büyük rolü oynayan ve devrim liderlerinin çoğunun üye olduğu bir gruptur. İsmini kulübün toplantılarını yaptığı bir Jakobiyen kilisesinden alır. Jakobenler Kulübünün asıl ismi "Anayasa Dostları Derneği"dir ve Nisan 1789’da kurulmuştur.

Jakobenler bu kilisenin yemekhanesinde toplanıyorlar ve yüksek bir üyelik ücreti ödüyorlardı. Genellikle aşağı burjuvalardan oluşuyorlardı. Kralın idamında başrolü oynadılar. İhtilalin radikal devrimci kanadını oluşturdular.

Jakobenler, Fransız Devrimi ertesinde Fransa'ya yaklaşık bir yıl süreyle egemen olan ve devrimden çok daha fazla kanın döküldüğü Terör Dönemi'ne sebep olmuşlardır. Kulübün liderlerinden biri olan Jean-Paul Marat’ın "en az onbin kelle kesilmelidir" sözü ünlüdür.

Jakobenler, 1794 yazında Thermidorcu grup tarafından iktidardan uzaklaştırılmışlar ve 100'den fazla üyesi, liderleri Maximillien Robespierre ile birlikte idam edilmişlerdir. Böylece devrim 1794'den sonra düşüşe geçmiş, Kulüp de 1796’da kesin olarak kapatılmıştır.

İddiaya göre, Fransa’daki mason locaları, masonluğu tehlikeye atmamak için Jakobenler Kulübü türü bir örgütlenmeye gitmeyi tercih etmişlerdir. Fransız yazar Pierre Miquel de, La Grande Revolution adlı kitabında Jakobenlerin çoğunun mason localarına da üye olduklarını vurgulamıştır.

"Jakobenlik" politik literatürde çok önemli yeri olan bir terim haline gelmiştir. Bu terimle, tepeden inmeci ve baskıcı bir yöntemle, halkı halka rağmen yönetmeye soyunan kişiler ve kurumlar tanımlanmıştır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews