Jacques de Molay (1249-1314)

Tapınak şovalyelerinin 23. ve son Büyük Üstadı’dır. Tapınak Şovalyelerin tarikatının kurucusu ve ilk Büyük Üstadı Hughes de Payens’den sonra en çok bilinen Tapınakçıdır. 1292’de Büyük Üstad seçildiğinde, Ortadoğu’da haçlı seferlerinden kalan küçük krallıkların hepsi kaybedilmiş, ve bölgede korunacak bir haçlı çıkarı kalmadığı için Tapınakçıların varlığının meşruluğu sorgulanmaya başlamıştı.

1300’lü yılların başında Fransa Kralı IV. Filip İngiltere ile savaşında büyük bir para sıkıntısı çekiyordu. Bu yüzden Tapınakçıları sıkıştırmaya başladı. Tapınakçıların Büyük Üstadı Jacques de Molay’dan tarikatın usulsüzlük yaptığı iddiaları ile ilgili açıklama yapmasını istedi. de Molay ise bu iddiaları reddetti. 13 Ekim 1307’de Filip, tüm Fransız Tapınakçıların aynı anda tutuklanmasını sağladı ve çeşitli suçlardan Engizisyona gönderdi. İşkencelerle kendilerine yöneltilen şeytana tapma gibi suçları kabul etmeleri sağlandı. Jacques de Molay, 1314 yılında, 7 yıl hapiste kaldıktan sonra, suçlamaları halkın önünde kabul etmeyi reddettikleri için, iki arkadaşıyla birlikte yakılarak idam edilmiştir.

Efsanevi rivayetlere göre, Jacques de Molay yakılırken Papa ve Fransa Kralı'na beddua etmiş ve bu ikisi bir yıl içinde ölmüşlerdir. Hatta bedduanın tüm Fransız hanedanına yönelik olduğu ve 1793'te 16. Louis'in başı giyotinle kesildiğinde bir Fransız masonun elini kralın kanına daldırıp kalabalığa göstererek "Jacques de Molay, intikamın alındı" diye haykırdığı söylenmektedir.

Ayrıca Bkz. Tapınak Şovalyeleri (Templiyerler)

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews