Nusayriler

Genel olarak Arap alevilerine verilen isimdir. Rivayete göre, Nusayri adını oniki şiasındaki 11. İmam Hasan el Askeri'nin müridi Muhammed bin Nusayr'dan almışlardır. Suriye’de ve Türkiye’nin güney bölgelerinde azınlık olarak yaşarlar. Suriye’deki Esad ailesi ve bir kısım yönetici elit Nusayridir.

Tanrısal varlığın tezahüründen bir dizi semavi varlığın zuhur ettiğini ve reenkarnasyon düşüncesini savunurlar. Gnostik ve yeni eflatuncu düşüncelerin bir çoğunu adapte etmişlerdir. Nusayriler Hz. Ali'yi "mana" olarak isimlendirirler. Onlara göre mana olan Ali, isim olan Muhammed’i, Muhammed de "bab" (kapı) olan Selman Farisi'yi yaratmıştır.

Nusayriler dinlerine dışarıdan başkasını kabul etmedikleri gibi birçoğu kendi kutsal metinlerinde ne yazdığını bilmezler. Bu metinlere sadece az sayıda erkek inisiye tarafından erişilebilir. Dış görünüş olarak genelde Sünni müslümanların yaşadığı tarzda yaşarlar ve onlar gibi ibadet ederler. Özellikle Esad ailesinin Suriye’de yönetimi ele geçirmesinden sonra bu yöndeki adımlar hızlanmıştır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews