Hare Krişna Hareketi

Bangladeşli Bhaktivedanta Swami Prabhupada tarafından 1966'da ABD'de kuruldu. Hareketin resmi adı “Uluslararası Krişna Bilinci Cemiyeti”dir. Temel felsefesi, bin yıllık bir tarihe sahip Bhagavad-Gita ve Srimad-Bhagavatam adlı Sankstritçe Hindu metinlere dayanır. Bhagavad-Gita’ya göre Krişna en yüce Tanrı’dır.

Grup üyeleri turuncu-sarı elbiseler giymekte ve kafalarını arkasında bir örgü bırakacak şekilde kazıtmaktadırlar. Etli gıdalar, sarhoşluk veren maddeler ile evlilik dışı cinsel ilişki yasaktır. Üyeler “bhakti yoga” adı verilen bir tür meditasyon tekniği uygularlar. Üyeler Maha Mantra olarak isimlendirilen beyti her gün söylemek zorundadırlar. Maha mantra şöyledir:

Hare Krishna Hare Krishna
Krishna Krishna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare

1998 yılında Cemiyetin bir bülteninde 1970’li ve 80’li yıllarda cemiyet okullarında çocuklara yapılan fiziksel, ruhsal ve cinsel istismar olayları detaylı olarak itiraf edilmiştir. 95 eski öğrencinin dava açması üzerine cemiyet merkezleri iflasını istemiştir. Bundan sonra Cemiyet istismara uğrayanlarla 9,5 milyon dolarlık toplu bir anlaşma yaparak işin içinden sıyrılmıştır.

Ayrıca tarikat içinde felsefi bir takım ayrılıklar da ortaya çıkmıştır. Hindistan, ABD ve Batı Avrupa'da yayılan dini akım, son yıllarda özellikle Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri'nde etkin olmaya başlamıştır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews