Rudolf Steiner, Dr. (1861-1925)

Avusturyalı filozof, eğitimci, edebiyatçı, oyun yazarı ve ezoteriktir. Hırvatistan’da doğmuştur. 1904 yılında Teozofi Cemiyetinin Almanya kolunun başına getirilmiştir. Daha sonra doğu kültürüne ağırlık veren cemiyetle Batı ezoterizm geleneğinin etkisi altındaki Steiner’in yolları ayrıldı. Steiner 1913’de kendi kurduğu Antropozofi Cemiyetiyle yola devam etme kararı aldı. Bazı üyelerin ayrılmasıyla cemiyet 1923’de yeniden kuruldu.

Eğitim üzerine yazı ve konferansları 1919 yılında ilk Waldorf okulunun kurulmasına yol açtı. Steiner okulları da denen Waldorf okulları dünya genelinde 60’dan fazla ülkede genelde antropozofi cemiyetlerinin kontrolü altında yönetilmektedir. Sayılarının 900’e yaklaştığı söylenmektedir.

Antropozofi cemiyetinin merkez binası olan Goetheanum, 1914 yılında yapımına başlanmış ve imece usulüyle 1919 yılında tamamlanmıştı. 1923 yılbaşında kundaklanan bina yeniden planlanmış ama ancak 1928’de Steiner’in ölümünden üç yıl sonra bitirilebilmiştir. İlk binanın yanmasıyla sağlığı bozulan Steiner yoğun temposunun da etkisiyle Mart 1925’de ölmüştür.

Ayrıca Bkz. Teozofi Cemiyeti

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews