Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi (Project for New American Century – PNAC)

Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi, ABD’deki neo-muhfazakarların kümelendiği bir think-tank kuruluşudur. 1997 yılında Robert Kagan ve William Kristol tarafından kurulmuştur. William Kristol, Weekly Standard dergisinin editörü ve muhafazakar Fox Haber Kanalı’nın sürekli yorumcularındandır.

Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi, Yeni Vatandaşlık Projesi isimli bir oluşumun uzantısıdır. Bu oluşum da Sarah Scaife Vakfı, John M. Olin Vakfı ve Bradley vakfı tarafından kurulmuştur.

PNAC, dünyada, uzayda ve sanal alemde ABD’nin mutlak askeri ve ekonomik üstünlüğünün devamını savunmaktadır. Diğer ifadeyle Theodore Roosevelt tarafından Pax Americana olarak adlandırılan Amerikan dünya hakimiyetinin savunuculuğunu yapmaktadırlar.

ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesinde PNAC en büyük destekçi rolünü oynamıştır. Öyle ki, neo-muhafazakarların planlarının merkez noktasını bu işgal oluşturmaktadır. İşgal’in sarpa sarmasıyla PNAC’ın popülaritesi de düşüşe geçmiştir. Şu an sadece 1 aktif çalışanı bulunmakta ve hemen hemen dağılmış durumdadır.

PNAC’ın 3 Haziran 1997 tarihli manifestosunda şu isimlerin imzası bulunmaktadır: Elliott Abrams, Gary Bauer, William J. Bennett, Jeb Bush, Dick Cheney, Eliot A. Cohen, Midge Decter, Paula Dobriansky, Steve Forbes, Aaron Friedberg, Francis Fukuyama, Frank Gaffney, Fred C. Ikle, Donald Kagan, Zalmay Khalilzad, I. Lewis Libby, Norman Podhoretz, Dan Quayle, Peter W. Rodman, Stephen P. Rosen, Henry S. Rowen, Donald Rumsfeld, Vin Weber, George Weigel ve Paul Wolfowitz.

Yukarıdaki isimlerin önemli bir bölümü George Bush yönetiminde yer almış ve neo-muhafazakar gündemin en şiddetli takipçilerinden olmuşlardır. Büyük ölçüde gözden düşmüş olsalar da, bir kısmı halen görevine devam etmektedir.

11 Eylül saldırıları ile ilgili komplo teorilerinde PNAC da geçmektedir. Kuruluşun Eylül 2000’de yayımladığı “Amerika’nın Savunmasını Yeniden Oluşturmak: Yeni bir Yüzyıl için Strateji, Kuvvetler ve Kaynaklar” isimli raporun 51. sayfasında şu ifade geçmektedir:

“…dönüşüm süreci, devrim niteliğinde değişiklikler getirse bile, Pearl Harbor benzeri feci ve katalizleyici bir olay olmadıkça, çok uzun sürecektir.”
Bu ve benzeri ifadeler nedeniyle neo-muhafazakarların Amerikan hegemonyası için büyük bir komplonun parçası veya yönlendiricisi oldukları iddia edilmektedir. 11 Eylül saldırıları gerçekten PNAC’ın kendi gündemini gerçekleştirmesini kolaylaştırmıştır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews