Diyanetik

Diyanetik, yazar L. Ron Hubbard tarafından geliştirilen ve akıl-beden ilişkisini inceleyen teori ve uygulamalar bütününe verilen addır. Diyanetik terim olarak ilk defa Hubbard’ın 1950 yılında “Dianetics: The Modern Science of Mental Heatlh” (Diyanetik: Modern Akıl Sağlığı Bilimi) adlı kitabını yayınlamasıyla ortaya çıkmıştır.

Hubbard pek çok akli ve fiziksel hastalığın “engram” adını verdiği travmatik hatıralardan kaynaklandığını ve bu hatıraların “reaktif akıl” adını verdiği bilinçsiz akılda depolandığına inanıyordu. Diyanetiğin amacı işte aklın bu bölümünden kurtulma esasına dayanmaktaydı. Bu kötü hatıralardan tamamen kurtulduğunda insan tam kapasitesini kullanabilir hale gelebilirdi.

Diyanetiğin temel egzersizilerinin başında auditing (dinleme) gelmektedir. Eğitimli bir Scientology danışmanının gözetiminde yapılan bu egzersizin amacı kişinin ruhi rehabilitasyonudur. Aduiting ile kişinin geçmişte reaktif bir akıl geliştirmesine yol açan travma yaratan tecrübelerden, kötü kararlardan, ahlaki yanlışlardan temizlenmesi hedeflenmektedir. Auditing seanslarında, E-meter adı verilen ve insan bedenindeki çok küçük elektrik akımlarını bile ölçen bir cihaz kullanılmaktadır.

Hubbard, diyanetiğin psikiyatri ve psikolijye alternatif bilimsel bir sistem olduğuna inanmakla birlikte, bilim çevrelerinde öğretisi sahte bilim (pseudoscience) olarak görülmektedir. Bazı yorumcular Diyanetiğin bilim kurgu ve okkült öğretilerin bir karşımı olduğunu öne sürmektedir.

Ayrıca Bkz. Ron Hubbard, Scientology

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews