Philadelphia Deneyi

Filedelfiya Deneyi, Amerikan donanmasının 28 Ekim 1943 tarihinde Filedelfiya’daki bir üste yaptığı öne sürülen deneydir. Buna göre DE 173 sınıfı 1240 tonluk bir koruma destroyeri olan USS Elridge, aslında radarda kaybolması için yapılan bir deneyde ortadan tamamen kaybolarak birkaç dakika içerisinde 600 km ötede bir başka üste görülmüş ve tekrar geri dönmüştü.

Deneyin varlığı konusunda somut bir delil bulunmamakta ve ABD Donanması tarafından yalanlanmaktadır. Öte yandan, sözkonusu geminin 27 Ağustos 1943’de hizmete sokulduğu ve deneyin yapıldığı söylenen tarihlerde Filedelfiya’ya uğramadığı kaydedilmektedir.

Deneyden ilk söz eden kişi Morri K. Jessup’tur. Amatör bir astronom olan Jessup’un deneyle ilgisi 1955 yılında aldığı bir mektupla başlamaktadır. Mektup, Carlos Miguel Allende adında birinden geliyordu. Deneye gözlemci olarak katıldığı söylenen SS Andrew Furuseth adlı şilepte görev yaptığını iddia eden Allende, deneyi detaylı olarak anlatıyordu.

Deneyin temelinde Einstein’in Birleşik Alan Teorisi bulunmaktaydı. Teori, elektromanyetizma ve nesneler arası çekim esası üzerine kurulmuştur. Einstein, teorisini hiçbir zaman sonlandıramamıştır. Nikola Tesla, ölümünden kısa bir süre önce tutarlı bir Birleşik Alan Teorisi geliştirdiğini söylese de, hiçbir zaman yayınlamamıştır. Fakat komplo teorisine göre, uzay-zamanı elektromanyetizma ile değiştirebileceğini söyleyen Tesla’nın çalışmaları ölümünden hemen sonra FBI tarafından ele geçirilmiş ve Filedelfiya deneyinde kullanılmıştır.

Birleşik Alanlar Teorisinin deneye uygulanışı "çok güçlü bir elektromanyetik alan oluşturup gemi üzerine gelen ışığı (ve de radar sinyallerini) kırarak ya da bükerek optik görünmezlik sağlamak" şeklinde düşünülmüştü. Amaç görünmezlikti, fakat iddiaya göre donanma bu deneyde tesadüfen maddenin ışınlanmasını gerçekleştirmişti. Buna göre, USS Eldridge, 28 Ekim sabahı Filedelfiya limanından 600 Km. ötedeki Norfolk askeri deniz üssüne gidip tekrar gelmiş ve bu olay birkaç dakika içerisinde olmuştu.

20 Nisan 1959'da Morris Jessup, Miami'de Hammock Parkı'nda, kendi aracı içerisinde ölü bulundu. Polis raporlarına göre egzos gazıyla intihar etmişti. Carlos Allende ise bir daha ortaya çıkmadı ve olay bu şekilde kapandı.

Bu deneyle ilgili en çarpıcı yayın ise 1979 yılında çıkarılan ve yine Charles Berlitzin William L Moore ile ortaklaşa yaptığı çalışma “Philedelphia Deneyi: Görünmezlik Projesi”dir (The Philadelphia Experiment: Project Invisibility). Günümüzde bu deneyle ilgile olarak iddia edilenlerin tamamına yakını bu kitapda yazılanlardan ibarettir.

Deney 1984 ve 1993 yıllarında iki defa “Philadelphia Experiment” adıyla beyaz perdeye uyarlanmıştır. İlk filmin gösteriminden sonra deneye şahit olduğunu iddia eden Alfred Bielek adında biri ortaya çıkmıştır. Bielek, 13 Ocak 1990'da Dallas'da yaptığı bir konuşma ile gündeme gelmiş, ancak 2003 yılında Bielek'in bu konuyla bağlantısı olmadığı ortaya çıkmıştır.

Konuyla ilgili akla yatkın başka teoriler de mevcuttur. Araştırmacı Jacques Vallee, USS Eldridge yanında demirli bulunan USS Engstrom gemisinde amacı gemileri manyetik algılayıcılı mayınlara karşı görünmez yapmak olan ve yine elektromıknatıslarla yapılan bir deneyi tanımlamıştır. Gemi elektromıknatıslarla degauss edilerek manyetik görünmezliğe ulaştırılmaya çalışılmıştır. Bu tür deneyle de ilgili somut delil bulunmamaktadır.

Ayrıca Bkz. Nikola Tesla

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews