Dış İlişkiler Konseyi

Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations - CFR) çok etkili bir Amerikan dış politika think-tank kuruluşudur. 29 Temmuz 1921’de kurulan New York merkezli kuruluşun ayrıca Washington’da bir ofisi bulunmaktadır. Konsey, misyonunu, dış politikaya ve Amerika’nın dünyadaki rolüne ilişkin anlayışı desteklemek ve öncülük etmek olarak açıklamaktadır. Bunu yapmak için de hükümet yetkililerinin ve küresel liderlerin katıldığı toplantılar tertiplemektedir.

Bunun yanısıra uluslararası ilişkiler alanında isim yapmış akademisyen ve araştırmacılardan oluşan bir think-tank’i de bünyesinde barındırmaktadır. Think-tank’in adı David Rockefeller Araştırma Programı’dır. Konsey, çalışma grupları oluşturmakta, kitap ve raporlar hazırlatmaktadır. Konseyin yayınladığı Foreign Affairs dergisi alanının en etkili yayınlarından biri olarak bilinmektedir.

CFR de komplo teorilerinden nasibini fazlaca almaktadır. Konseyin bugün finans, iletişim, akademi, istihbarat, teknoloji alanlarında etkin konumlarda bulunan 3500 civarında üyesinin olduğu sanılmaktadır. Özellikle Amerika'daki istihbarat örgütleri üzerinde oldukça güçlüdür. FBI, CIA, DIA, DEA şefleri bu örgütün de üyesidir. Ayrıca, dünyayı yöneten gizli örgütlerde ismi sıkça geçen Rockefeller ailesinin bir ferdi olan David Rockefeller, CFR'nin onursal başkanı olarak kabul edilmektedir.

ABD'nin eski başkanları Bill Clinton ve Jimmy Carter, baba-oğul Bush’lar, son başkanlık seçimlerinde oğul Bush'un rakibi olan Al Gore, Dick Cheney, eski bakan Warren Christopher, Savunma bakanı Colin Powell, Les Aspin, eski CIA direktörü James Woolsey, yine CIA eski direktörü Robert Gates, ABD hava kuvvetlerinin eski sekreteri Donald Rice, ABD eski Dışişleri bakanı ve ayı zamanda bu ülkedeki yahudi lobisinin başını çeken Henry Kissenger, eski Savunma bakanları James Baker, Donald Rumsfeld ve Casper Weinberger, Jimmy Carter döneminin ulusal güvenlik danışmanlarından Zbigniew Brzezinski, baba George Bush döneminin ulusal güvenlik danışmanlarından General Brent Scowcroft, eski devlet bakanı George Shultz, ABD'li ünlü finansör ve para piyasalarında spekülasyonlar yaparak milyarlar kazanmasıyla tanınan George Soros ünlü CFR üyelerindendir. Konsey üyelerinden Theodore White, Amerikan elitlerinden bundan daha fazlasını içine alan daha başka bir özel organizasyon bulunmadığını ifade etmiştir.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews