P2 Mason Locası (Propaganda Due)

P2 Mason Locası veya kısaca P2, İtalya’da 1877-1981 yılları arasında faaliyet göstermiş bir Mason locası idi. Kara Loca veya Karanlık Loca olarak da anılmaktadır. Loca İtalya’yı karıştıran pek çok suça karışmıştır. Bunlar arasında ünlü Tangentopoli rüşvet skandalı, Vatikan’a ait Banco Ambrosiano’nun batması ile gazeteci Mino Pecorelli, Başbakan Aldo Moro ve banker Roberto Calvi’nin öldürülmesi gibi ciddi suçlar vardır.

P2 Locası 1877 yılında, İtalya’da geçici olarak bulunan masonlara hizmet vermek için, Büyük İtalyan Locası’na bağlı bir loca olarak kurulmuştur. 1960’ların ortalarına gelindiğinde sadece 14 sabit üyesi bulunmaktaydı. Fakat Licio Gelli locayı ele geçirince kısa sürede üye sayısını 1000’e kadar çıkarmıştır. İtalyan devlet görevlilerinin gizli cemiyetlere üye olmaları yasak olmasına rağmen illegal olarak pekçok politikacı ve bürokrat Loca’ya üye olmuştur.

Üyeleri arasında İtalya’nın önemli gazetecileri, politikacılar, işadamı ve sanayicileri, istihbaratçılar ve askeri liderler bulunmuştur. Gelecekteki başbakanlardan Silvio Berlusconi ve İtalyan tahtının varisi olduğunu iddia eden Victor Emmanuel de P2’ye üye olmuş isimler arasındadır.

Banco Ambrosiano’nun 1981 yılında batmasından sonra bankanın yöneticisi Roberto Calvi’nin öldürülmesi ile birlikte P2 üzerindeki sis bulutu kalkmaya başlamıştır. Soruşturma’da Calvi’nin Licio Gelli ile ilişkisi keşfedilmiş ve Mart 1981’de onun ev ve fabrikasına baskınlar yapılmıştır. Bu baskınlarda 962 kişilik bir P2 üye listesi ele geçirilmiştir. Polisin Gelli’nin villasına yaptığı baskında ele geçirdiği “Demokratik Yeniden Doğuş Planı” başlıklı bir dokümanda medyanın konsolide edilmesi, ticari organizasyonların bastırılması ve İtalyan anayasasının yeniden yazılması gibi hedefler sıralanmıştır.

Skandalın ortaya çıkmasıyla başbakan Arnaldo Forlani istifa etmek zorunda kalmış ve hükümet düşmüştür. Cumhuriyetçi partiden Giovanni Spadolini merkez sol bir hükümet kurmuştur. Spadolini İtalyan siyasetinde Hristiyan Demokrat olmayan ilk başbakandır. Bu dönemde bütün gizli servis başkanları da istifa etmek zorunda kalmıştır. Oluşturulan meclis soruşturma komisyonu P2 Locasını gizli bir suç örgütü ilan etmiştir. Büyük İtalyan Locası’nın da mesafe koymasıyla P2 ortadan kalkmıştır. Gelli’nin CIA bağlantıları konuşulmuş ama ortaya çıkarılamamıştır.

P2, NATO’nun perde arkası örgütlerine verilen genel ad olan Gladio’nun gerilim strajesi içinde rol almıştır. 1965 – 1981 yılları arasında İtalyan adalet sistemi, Parlamentosu, ordusu ve basınına sızarak İtalyan politik sürecini yönlendirmeye çalışmıştır. P2 zaman zaman “devlet içinde devlet” ve “gölge hükümet” olarak adlandırılmıştır. Öte yandan P2 sadece İtalya’da değil Uruguay, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerde de faal olmuştur.

Ayrıca Bkz. Gladio, Gerilim Stratejisi

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews