Osho Hareketi

Rajneesh Chandra Mohan Jain (1931-1990), 1970 ve 80’lerde daha çok Bhagwan Shree Rajnessh adıyla bilinirken son zamanlarında Osho adını almıştır. Gençliğinde ateistken dindarları da etkilemek için kutsal kitapları okuyan Osho, kendi etrafından büyük bir kitle toplamıştır. Bütün organize dinleri ve felsefeleri eleştirmiş ve kendisinin öncekilerle ilgisi olmadığını iddia etmiştir.


1970’lerde Hindistan’da Aşram adını verdiği bir çiftlik benzeri merkezde müritleriyle komün hayatı yaşamaya başlamıştır. 1981’de tedavi olmak için gittiği ABD’de müritleri tarafından kendisine alınan Oregon’daki bir çiftlikte benzer bir komün hayatı başlatmıştır. Müritleri tarafından kendisine 90 adet Rolls Royce alınmıştır.

Osho’nun aile ve cinsellik hakkındaki liberal görüşleri Hindistan’da Hindu din adamları tarafından sert biçimde eleştirilmiştir. Amerika’da da benzer tepkiler almıştır. ABD’de kurduğu komün üyelerinin karıştığı bazı ciddi suçlar nedeniyle 1985 yılında tutuklanmış ve sınır dışı edilmiştir.

Osho, 1990 yılında Hindistan’da ölmüştür. Başlattığı hareket ve felsefesi halen müritleri tarafından devam ettirilmektedir. Tarikat merkezi Hindistan’da kendisi tarafından kurulmuş “aşram”dır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews