Thule Cemiyeti

Thule (Thula, Thyle, Tila) klasik kaynaklarda kuzeyde bir yere, genellikle bir adaya verilen bir isimdir. Ortaçağ coğrafyacılığında bilinen dünyanın ötesini ifade etmek için Ultima Thule terimi kullanılmıştır.

Thule cemiyeti (Thule Gesellschaft), Alman okültist Rudolf von Sebottendorff tarafından 1918 yılında Alman gizemci cemiyeti Teuton Locası’nın Münih uzantısı olarak kurulmuştur. Görünen kuruluş amacı Alman ırkının geçmişini araştırmaktır. Cemiyet, Blavatsky’nin takipçileri olan teozofistlerle yakın ilişki içinde olmuştur.

Thule cemiyeti, Aryan ırkın neşet ettiği antik bir kuzeyli Thule/Hypeborea ülkesinin varlığını savunmaktadır. Kurucularından Lanz von Liebensfels hakkında bir biyografi yazan Dr. Wilhelm Dahm Thule hakkında şunları söylemektedir: “Cemiyet ismini Atlantis’in kuzeyli versiyonu olan efsanevi Thule’den almıştır. Thule’de yaşayan üst insan ırkı büyülü güçleri vasıtasıyla kosmosla bütünlemişlerdi. Psişik ve teknolojik güçleri ile 20. yüzyılın çok üzerinde teknik gelişmişliğe sahiptiler. Bu bilgi Anavatan’ı korumak ve yeni bir Kuzeyli Aryan ırk yaratmak için gerekliydi. İnsanları buna yöneltecek bir Mesih mutlaka gelecekti.”

Bu düşünceler, Ignatius Donnely tarafından daha önce dile getirilen spekülasyonlara dayanıyordu. Donnelly, Atlantik’te uzak kuzeyde yer alan bir kara parçasından bahsediyor ve burada Aryan ırkın yaşadığını öne sürüyordu. Donnely, nazilerin de sembolü olan swastika’nın dünya üzerindeki dağılımını referans alıyordu.

Thule cemiyeti üyeleri okült teoriler yerine daha çok ırkçılık ve Yahudi ve komünistlerle mücadele ile ilgileniyorlardı. Satın aldıkları haftalık gazete Münchener Beobachter (Münih Gözlemcisi) daha sonra Nazilerin bir numaralı yayın organı olan Völkischer Beobacter (Halkın Gözlemcisi) haline dönüştü.

Thule cemiyeti Alman Çalışma Partisi’nin sponsoluğunu yapmıştır. Bu parti daha sonra Adolf Hitler tarafında Nazi Partisi haline getirilmiştir. Adolf Hitler’in de bu cemiyetin üyesi olduğu iddia edilmiştir. Jean Michel Angebert , Okült ve Üçüncü Reich adlı kitabında, Hitler’in de cemiyetin üyesi olduğunu iddia etmektedir. Cemiyetin pek çok üyesi Nazi partisinde önemli konumlara gelmiştir.

Nazilerin Thule cemiyetini ele geçirmeleri von Sebottendorff tarafından tasvip edilmemiştir. Cemiyeti anlatan “Hitler Gelmeden Önce” adlı kitabı yasaklanmış ve kendisi de tutuklanmıştır. Daha sonra cemiyet Hitler tarafından dağıtılmıştır. Cemiyetin 1966 yılında Almanya’nın Bayreuth kentindeki Wagner Festivali sırasında toplandığı ve canlandırılmaya çalışıldığı iddia edilmiştir.

Bazı okült teorilere göre Thule Cemiyeti, Hitler’e bir takım gizli güçler vermiştir. Hatta cemiyetin kötülerin yeraltı şehri Şambala’da yaşayanlar tarafından yönetildiği ve yönlendirildiği de söylenmiştir.

Ayrıca Bkz. Nazizm

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews