Doğu Tapınakçıları Locası (Ordo Templi Orientis – OTO)

OTO’nun kurucusu Carl Kellner, Avusturya’lı bir masondu. Kendi ifadesine göre üç kişi tarafından kendisine antik büyü ve mistisizmin sırları verilmiş ve Hermetik Işık Kardeşliği topluluğunun bir kolunu kurma görevi verilmişti.

Kellner daha sonra Masonlar, Gülhaçlar ve Teozofistlerle (bütün dinlerin temelde aynı olduğunu iddia eden gnostikler) ilişkiye geçti. Kellner, çeşitli gizemci (esoteric) toplulukları din ve bilimin gizleriyle birleştirebileceğini düşünüyordu. Böylelikle kendi locasını kurmaya karar verdi (Doğu Tapınakçıları Locası).

Masonlardan farklı olarak kadınları da üye yapacaktı. Bunun dışında, örgüt yapısı, masonluğa çok benziyordu. OTO’nun yüksek derece yetkilileri zaten üst seviyelerdeki masonlardan oluşuyordu. Kellner’in 1904’de OTO’yu birlikte kurduğu Theodor Reuss daha önce Illuminati’yi canladırmaya çalışan isimdi. 33. derece İskoç Riti masonu olan Reuss, Kellner’in 1905 yılında ölümünü müteakip OTO’nun başına geçti.

Kellner ve Reuss’un ilgi alanlarından biri cinsel büyülerdi. Doğu’dan Tantra seks yöntemlerini çevirmişlerdi. Erkek ve kadının cinsel sıvılarının doğru şekilde kullanımının felsefe taşı gibi bir güç nesnesi üreteceğine inanıyorlardı. Locanın ritüellerinden bir bölümü bu tür cinsel törenleri içeriyordu. Kadınların üye kaydedilmesinin bir nedeni de buydu.

Locaya 1910 yılında Aleister Crowley de dahil oldu. Reuss’un İngiltere’ye bir seyahatinde tanışmışlardı ve OTO içinde hızlı bir şekilde yükseltilerek 1912 yılında İngiltere ve İrlanda Büyük Üstadı oldu. Crowley’in locanın kuruluş manifestosunda belirttiğine göre OTO Tapınak Şovalyeleri, Gnostikler, İlluminati, Malta Şovalyeleri, Kutsal Kase, Gülhaçlar, Masonlar (tüm ritleriyle) ve Altın Şafak (ve diğer tüm hermesci akımlar) geleneklerinin tümünü içeriyordu.

Konuşmayı ve ünü seven Crowley, Altın Şafağın gizemlerini basmış ve herkese dağıtmıştı. Reuss’un 1921 yılındaki ölümünden sonra OTO tamamen Crowley’in yönetimine geçti. Bu kendisine yirmi yıl önce Yasa Kitabı isimli kitabında temellendirdiği ve Thelema adını verdiği dini öğretiyi yayma fırsatı verecekti.


Crowley’in yönetimindeki OTO Amerika’ya da açıldı ve yayılmaya başladı. OTO’ya bağlı Amerika’daki Agape Locasının başına 1942 yılında aynı zamanda roket motorları araştırmacısı olan okultist Jack Parsons geçti. Parsons’ın öğrencileri arasında Scientology tarikatının kurucusu L. Ron Hubbard da bulunmaktaydı.

Crowley’in 1947 yılında ölmesinden sonra OTO’nun başına Karl Germer geçti. OTO 1960’lara kadar düşük profil izledi ve yeni üye kabul etmedi. Bu arada loca içinde hizip çatışmaları yaşanıyordu. Germer’in ölümünden sonra 1969’a kadar bir süre başsız kalan locayı Grady McMurty ele aldı ve Halife (Caliph) sıfatıyla başına geçti. Onun 1985’teki ölümünden sonra 9. derece loca üyeleri William Breeze’i başkan seçtiler, ki halen görevini sürdürmektedir.

Fakat, hepsi de Crowley’den icazetli olduğunu öne süren başka OTO kolları da halen varlığını sürdürmektedir. Hareketin bugün 3,000 civarında üyesi bulunduğu sanılmaktadır. Devam eden diğer kolları arasında Holy Order Of Ra-Hoor-Khuit (Ra-Hoor-Khuit Kutsal Locası), The Order of Thelemic Knights (Telemik Şovalyeler Locası) ve Thelemic Order of the Golden Dawn (Altın Şafak Telemik Locası) sayılabilir.

Ayrıca Bkz. Aleister Crowley

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews