Panteizm

Evrendeki herşeyi mutlak anlamda Tanrı olarak gören görüş. Türkçe’ye tümtanrıcılık olarak çevrilebilir. Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı’dır. Panteizme göre Tanrı evrenden ayrı değildir. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasındadır. Terim olarak ilk defa 1705’de John Toland tarafından kullanılmış olsa da, felsefi bir görüş olarak Yunan felsefesine kadar uzanmaktadır.

Panteizmin çeşitli versiyonları vardır. Spinoza gibi felsefeciler materyalist bir panteizmi savunmuşlardır ve evreni ve Tanrı’yı maddeden ibaret görmüşlerdir. Bunun dışında, sufiler, hindular gibi mistikler zaman zaman panteizme yakın görüşler öne sürmüşlerdir.

Tanrı’nın hem evrene içkin olduğunu hem de onun yaratıcısı olduğunu öne süren, ama artık Evrenden ayrı olarak varolmadığını iddia eden bir başka versiyonuna ise pandeizm denmiştir.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews