Eliphas Levi (1810-1875)

Asıl adı Alphonso Louis Constant olan ama kitaplarını Eliphas Levi adıyla yayınlayan Fransız asıllı bir okült yazarı ve uygulayıcısıdır. Gençliğinde Katolik dinadamlığı eğitimi alan Eliphas Levi bir kadına aşık olduğu için bu eğitimini bırakmış, aydınlanma karşıtı akım içinde bazı küçük eserler yayınlamıştır. Karmaşayla geçen 1848 yılında yayınladığı iki radikal broşür (Halkın İncil’i, Özgürlük Vasiyeti) nedeniyle kısa süre hapis yatmıştır.

1854 yılında İngiltere’yi ziyaret eden Levi, burada roman yazarı Edward Bulwer-Lytton tarafından Gülhaç cemiyetine dahil edilmiştir. Bu ilişkiden sonra büyü üzerine yazmaya karar veren Levi, bu konudaki ilk kitabı 1855 yılında “Aşkın Büyü Felsefesi ve Ayini” adıyla yayınlamıştır.

Eliphas Levi 1861 yılında seriye “Büyük Gizemlerin Anahtarı” adıyla yeni bir kitap eklemiştir. Bundan sonra birkaç kitap daha yayınlayan Levi’nin 1868 yılında yazdığı “Büyük Gizem, Okültizmin Sırları” isimli kitabı ölümünden çok sonra 1898 yılında yayınlanmıştır.

Levi’nin büyü doktrini, özellikle ölümünden sonra büyük popülariteye sahip olmuştur. Herhangi bir gizli örgütle bağlantıda olduğunu iddia etmemiştir. Fakat, kendisinden sonra Altın Şafak Hermetik Cemiyeti ve Aleister Crowley üzerinde derin etkiler yapmıştır. Bu kanallar vasıtasıyla 20. yüzyılda büyünün yeniden önem kazanmasında rol sahibi olmuştur.

Levi’nin büyü doktrininin 3 temel prensibi bulunmaktadır:

  1. Maddi evren toplam gerçekliğin sadece bir bölümünü oluşturmaktadır. Görünen evren dışında farklı gerçeklik ve bilinç düzlemleri bulunmaktadır. Gerçek güce ancak bu düzlemlerin de keşfiyle ulaşılabilir. Bu bağlamda en önemli gerçekliklerden biri “astral ışık” adı verilen ve irade ile fizik formlara dönüştürülebilen bir çeşit kozmik sıvıdır.
  2. İnsan iradesi asıl güç kaynağıdır. En basit işlerden en mucizevi işlere kadar hemen herşeyi başarabilir.
  3. İnsan makrokozmosun minyatürü olan mikrokozmosdur ve ikisi birbirine kökten bağlıdır. Birinde ortaya çıkan bir hareket diğerinde bazı etkilere sahip olabilir.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews