Aleister Crowley ( Edward Alexander Crowley, 1875-1947)

Ünlü okültist, yazar ve hedonist. Aleister Crowley’in ünvan galerisi oldukça geniştir: Dağcı, homoerotik şair, büyücü, satanist, Kabbalist, eroinman, zampara, gizli homoseksüel, feminist, cinsel ayrımcı, ırkçı, Alman işbirlikçisi, İngiliz ajanı, insan hakları savuncusu, amatör sanatçı, derin mistik ve nihayet şarlatan. İngiliz medyasının tanımlamasıyla dünyanın en aşağılık adamıdır, ama Crowley bu ithamdan bile hoşlanmaktadır.

Bugüne kalan, medyatik ünvanlarından ziyade okült eserleridir. Özellikle, Telema felsefesinin kutsal kitabı sayılan The Book of the Law (Yasa Kitabı, 1904) Crowley’in en dikkat çekici eseridir. Kitapla ilgili söylenebilecek en ilginç şey, Crowley’in bu kitabın kendisine “Aiwass” isminde gizemli ve tanrısal bir varlık tarafından dikte ettirildiğini söylemesidir. Bundan dolayı kitapta anlatılan Telema’nın kutsal bir felsefe, bundan da öte, bir din olduğunu iddia etmektedir.

Gizemciler arasında ünlü diğer eseri de Magick in Theory and Practice (Teori ve Pratikte Büyü)’dür. “Magic” yerine “magick” kelimesini kullanması da Crowley’in terminolojik yenilik merakındandır.

Crowley, gizemciliğe ilgisi nedeniyle Altın Şafak tarikatına yaklaşmış, 1898’de üye ve tarikatın lideri konumundaki MacGregor Mathers ile arkadaş olmuştur. Fakat bir süre sonra araları bozulmuş ve iki yıl üyelikten sonra tarikattan atılmıştır. Fakat bu arada tarikatın en gizli belgelerini kopya etmiş ve bunları daha sonra basmıştır. William Butler Yeats gibi ünlü üyeleri bulunan Altın Şafak tarikatı zaten birkaç yıl sonra büyük ölçüde dağılmıştır. Crowley, sonraki yıllarda tarikatın geleneğinin mirasçısı olduğunu öne sürdü.

Crowley, Altın Şafak’tan ayrıldıktan sonra Argenteum Astrum (Gümüş Yıldız) adlı bir tarikat kurdu. Daha sonra 1910 yılında Ordo Templi Orientis’e üye oldu ve tarikatın lideri Theodor Reuss öldükten sonra kontrolü eline aldı.

Bkz. Ordo Templi Orientis, Argenteum Astrum, Telema

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews