Rothschild Ailesi

Kökeni Mayer Amschel Rothschild’e dayanan Rothschild ailesi, Yahudi kökenli ünlü bir Alman bankacılık ve finans hanedanıdır. Frankfurt doğumlu Mayer Aschel Rothschild (1744-1812) bir finans şirketi kurmuş ve beş oğlunu Avrupa’nın önemli merkezlerine göndererek Avrupa genelinde bir finans ağı oluşturmuştur. Bu finans ağı sayesinde tüm Avrupa’da finansal değeri olan bilgiye en hızlı ulaşıp değerlendiren şirket olmuşlar, diğer spekülatör ve yatırımcılar da bu ailenin hareketlerini gözledikleri için Avrupa piyasalarının en büyük oyuncusu haline gelmişlerdir.

Ailenin tüm varlığının üyelerinin yönetiminde olması, varlıklarına dair bilgiyi kendilerinden başkasının bilmemesi imkanını vermiştir. Mayer Rothschild aile içi evlilikler yoluyla ailenin dışa kapalılık özelliğini korumuştur.

Ailenin 5 oğlunun bulundukları 5 şehre göre dağılımı şöyledir:

  • Amschel Mayer Rothschild (1773-1855) - Frankfurt
  • Salomon Mayer Rothschild (1774-1855) - Viyana
  • Nathan Mayer Rothschild (1777-1836) - Londra
  • Calmann Mayer Rothschild (1788-1855) - Napoli
  • James Mayer Rothschild (1792-1868) - Paris
Ailenin armasında yazan sloganı Latince “Concordia, Integritas, Industria” (Uyum, Birlik, Azim) ifadesidir. Bu sloganı başarıyla hayata geçirmişlerdir. Bütün Avrupa genelinde ulaklar ve haberci güvercinlerden oluşan istasyonlar kurmuşlardır. Böylece bilgiye en hızlı şekilde ulaşabilmişlerdir.
Ailenin zenginliğinin kaynağı Napolyon Savaşlarına dayanmaktadır. Bu dönemde İngilizlerin Savaşını finanse etmişlerdir. Wellington Dükü’nün Portekiz ve İspanya’daki ordularına altın taşıma işini organize etmişler ve yüklü komisyonlar kazanmışlardır.

Hatta Rothschild ailesinin, en büyük vurgunu, Waterloo Savaşında yaptığı anlatılmaktadır. Buna göre Savaşın sona ermesinden hemen sonra daha kimsenin sonuçtan haberi yokken ellerindeki hisseleri satışa çıkarmışlardır. Bunu Napolyon’un savaşı kazandığı şeklinde yorumlayan yatırımcılar sürü halinde ellerindeki hisseleri satışa çıkarmıştır. Fiyatlar yere çakılınca bu fiyattan hisseleri toplayan Rothschild ailesi savaşın gerçek sonucu ortaya çıktığında bir anda büyük bir servete ulaşmışlardır.

1816 yılında, Avusturya imparatoru I. Francis tarafından Rothschild ailesinin oğullardan dört tanesine baron ünvanı verilmiştir. Ailenin İngilteredeki sonraki kuşak temsilcisi Nathan Mayer Rothschild’e de (1840-1915) İngiltere Kraliyeti tarafından baron ünvanı verilmiştir. Aile üyeleri bundan sonra aile isimlerinde “de” veya “von” gibi asalet belirten önekler kullanmaya başlamışlardır.

Sanayileşme devrinde tüm Avrupa’da ve sömürgelerde demiryollarının ve Süveyş Kanalı gibi büyük yatırımlarının finansmanında rol almışlardır. Öyle ki, Rothschild ismi büyük zenginliğin ve gösterişli yaşamın sembolü haline gelmiştir.

Rothscild ailesi siyonizmin ve İsrail Devletinin en büyük destekçilerinden biri olmuştur. Baron Edmond James de Rothschild, Filistin’deki ilk yahudi yerleşimcileri finanse eden kişidir. Baron Walter Rothschild, İngiliz hükümetinin I. Dünya Savaşında ailenin ve diğer Yahudilerin desteğini almak için 1917’de ilan ettiği Balfour Deklarasyonunun hitap ettiği kişidir.

Ailenin Almanya’daki finansal şirketi 1901 yılında erkek varis olmadığı için kapanmıştır. İngiltere kolu olan NM Rothschild & Sons’un bir uzantısı Frankfurt’ta ancak 1989 yılında tekrar faaliyete geçmiştir. Avusturya’daki varlıklarına ve zengin koleksiyonlarına Naziler tarafından el konulmuştur. Aile ülkeden kaçmak zorunda kalmıştır. 1999 yılında Naziler tarafından el konulan bazı koleksiyon eserleri Avusturya hükümeti tarafından aileye iade edilmiştir. İtalya’daki operasyonlar ise 1861 yılındaki İtalya Birliğinden bu yana faal değildir. Ailenin Fransa, İngiltere ve sonra ABD’de kurulmuş finansal operasyonları 2003 yılında şirket evliliği yoluyla güçlerini birleştirmişlerdir.

Resmi bilgilere göre günümüzde Rothschild ailesi daha çok şirket evliliği ve satınalmalarına aracılık eden bir finans danışmanlık şirketi ve yatırım bankası statüsünde devam etmektedir. Londra ve Paris piyasasında güçlü bir pozisyona sahiptir. New York’ta ise çok güçlü değildir. Aile, David de Rothschild liderliğinde, Rothschilds Continuation Holdings AG adı altında varlığını sürdürmektedir. Bu holding şirket, aile geleneğine bağlı olarak borsaya açılmamakta, tüm hisseleri ailede tutulmaktadır.

Ailenin uzak kolları tarafından yürütülen başka uzantıları da vardır. Örneğin, Simon de Rothschild, Canadian Northern Railway’in sahibidir ve Kanada’da bazı madenlere ve endüstriyel tesislere sahiptir. Aile soyundan başka bir isim olan Edmond de Rothschild (1926-1997) Cenevre merkezli LCF Rothschild Group’u kurmuş olup, şirketin 15 ülkede operasyonları vardır.

Rothschild ailesinin zenginler sıralamasında isimlerinin pek geçmemesi ailenin geçmişiyle orantısız kabul edilmektedir. Bu yüzden bunun ailenin ailenin hakimiyet sahalarının gün ışığına çıkmasını önlemek adına yapılan planlı bir girişim olduğu iddia edilmektedir. BP, Shell, De Beers, HSBC, Eurogold gibi çok bilinen şirketlerin aileye ait olduğu söylenmektedir. Rothschild ailesinin ailenin servetinin 3 trilyon dolar, yönlendirdikleri fonların değerinin 8 trilyon dolar olduğu da iddialar arasındadır.

Bu yönüyle pek çok komplo teorisinde de yer almaktadırlar. Örneğin, dünyayı yöneten gizli hükümeti oluşturan Illuminati şebekesi içindeki 13 soydan birinin Rothschild ailesi olduğu söylenmektedir. Diğer soylar Astor, Bundy, Collins, DuPont, Freeman, Kennedy, Li, Onassis, Reynolds, Rockefeller ve Russell aileleridir.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews