Zen

Zen, Budizm’in bir ekolüdür. Zen Budizmi olarak da bilinir. Budizm’in kurucusu Buda Gotama’dan yaklasik 1.000 yil sonra, önce Hindistan’da oradan da Çin’e geçerek bu ülkede gelişmiştir. Zen, oluşurken Konfüçyüsçülük ve Taoizm’den etkilenmiştir. Okul Çin’de ismini Ch'an olarak duyurmuştur. Tang Hanedanlığı döneminde Çin'de belli başlı Budist okullar arasına giren Ch'an, oradan da Kore, Vietnam ve Japonya'ya yayılmıştır.

Meditasyon, Budizm’in birbirinden farklı pek çok uygulamasından biridir ve Zen meditasyonu da bir çesit Budist meditasyonudur. Zen meditasyonundaki temel uygulamaya, Japoncada bağdaş kurarak konsantrasyon anlamındaki Zazen adi verilir.

Batı'da yalnızca bir meditasyon pratiğinden ibaret olarak algılanan Zen aslında Budizm'in bir kolu, bir dindir. 20. yüzyılın ortalarından itibaren Batı'da bir felsefe, bir yaşam tarzı ve bir sanat akımı olarak yaygınlaşmıştır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews