AIPAC (American Israil Public Affairs Committee)

Amerikan İsrail Halk İlişkileri Komitesi, Amerika’nın İsrail ile iyi ilişkilerinin devamı amacına matuf faaliyetlerde bulunan özel bir lobi kuruluşudur. 100 bine yakın üyesi arasında Yahudi olmayanlar da vardır. ABD’deki en etkin lobilerden biridir.

AIPAC, 1953 yılında Isaiah L. “Si” Kenen tarafından Amerikan Siyonist Halk İlişkileri Komitesi olarak kurulmuştur. Esisenhower yönetimi ile İsrail destekçileri arasında tırmanan gerilim nedeniyle hükümetin American Siyonist Konseyi’ni soruşturacağı söylentisi yayılınca bağımsız bir lobi kuruluşu olarak kurulmuş ve daha sonra adı AIPAC olarak değiştirilmiştir.

Örgütün temel amacı, alınan kararların İsrail yanlısı olması amacıyla ABD Kongresi nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunmaktır. Düzenli olarak Kongre üyeleri ile görüşmekte ve kendi görüşlerini aktarabileceği faaliyetler organize etmektedir. Bugüne kadar Kongre ve Beyaz Saray nezdinde sürdürdüğü lobi faaliyetlerinde oldukça başarılı olduğu söylenebilir. AIPAC’ın lobi faaliyetleri sonucunda ABD’nin İsrail’e yardımları 1985 sonrasında karşılıksız hale gelmiştir. New York Times 6 Temmuz 1987 tarihli sayısında AIPAC’ı ABD’nin Ortadoğu politikasının şekillenmesinde önemli aktörlerden biri olarak tanımlamıştır. 1986 yılında ABD Dışişleri Bakanı George Schultz, Suudi Arabistan’a ne tür silahlar satabilecekleri konusunda AIPAC ile masaya oturmuştu.

AIPAC araştırma direktörü Martin Indyk tarafından, 1985 yılında bir think-tank kuruluşu olan Washington Institute for Near East Policy (WINEP – Yakın Doğu Politikası için Washington Enstitüsü) kurulmuştur.

AIPAC’ın tepki çeken bir takım faaliyetleri ve skandalları da olmuştur. 1982 yılında İsrail’in Lübnan’a gerçekleştirdiği kanlı işgalin kınanması ve askerlerin hemen çekilmesi için Fransa tarafından verilen tasarıyı, Reagan yönetimi AIPAC’ın telkinleriyle veto etmiş ve Lübnan’daki katliamın durdurulması konusunda sağlam bir duruş sergileyemediği eleştirilerine hedef olmuştu.

1992 yılında AIPAC Başkanı David Steiner, medyada yayınlanan bir bant kaydı nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı. Bant kaydında Steiner, Bush yönetimiyle İsrail’e daha fazla yardım için anlaştığını, seçilmesi beklenen Clinton’la İsrail yanlısı bir Dışişleri Bakanı ataması için görüştüğünü, ve Clinton’un karargahında AIPAC’ın bir düzine adamı olduğunu ve hepsinin önemli görevlere geleceğini söylüyordu. Bandı kaydeden Yahudi Haim Katz, Washington Times gazetesine, küçük bir grubun orantısız bir güç sergilemesinden rahatsız olduğu için bunu yaptığını söylüyordu.

AIPAC’ın marifetleri arasında casus skandalları da bulunmaktadır. Ağustos 2004’te Savunma Bakanlığı’nda görevli Larry Franklin hakkında FBI bir soruşturma başlattı. Mayıs 2005’te Adalet Bakanlığı Larry Franklin’in tutuklandığını ve Iraq’taki Amerikan güçlerine yönelik muhtemel saldırılar hakkında bilgi sızdırmakla suçlandığını açıkladı. AIPAC adı resmen geçmese de, Franklin’in iki AIPAC yetkilisiyle bir yemekte buluşup gizli bilgileri verdiği anlaşılıyordu.

Ağustos 2005’te eski AIPAC politika direktörü Steven Rosen ve üst düzey AIPAC Iran uzmanı Keith Weissman, ulusal güvenlik bilgilerini illegal yöntemlerle sızdırmak ve İsrail’e vermekle suçlandılar. 20 Ocak 2006’ta ABD mahkemesi Franklin’i 13 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırdı.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews