Bilderberg Konferansı

Bilderberg Konferansı veya Bilderberg Grubu, sadece davetle iştirak edilebilen ve politika, iş dünyası ve akademik çevrelerden 130 kadar etkin insanı bir araya getiren gayriresmi bir konferanstır. Konuşmaların off-the-record olması ve ketumiyetin katılım şartı olması nedeniyle pek çok komplo teorisinin konusunu oluşturmaktadır. Konferans için klüp türü sürekli bir üyelik sözkonusu değilse de, müdavimleri vardır.

Bilderberg Grubu her yıl bir Avrupa ya da Kuzey Amerika ülkesinde, genelde 5 yıldızlı bir otelde toplanmaktadır. Güney Hollanda’da bir şehir olan Leiden’de bir sekreterya ofisi bulunmaktadır. Bilderberg adı da ilk toplantının mekanı olan Hollanda’nın Oesterbeek kasabasındaki Hotel de Bilderberg’ten gelmektedir.

29-30 Mayıs 1954 tarihindeki ilk Bilderberg toplantısı Polonyalı siyaset danışmanı Joseph Retinger tarafından düzenlenmiştir. O yıllarda Batı Avrupa’da giderek artan Amerika karşıtlığından endişe duyan Retinger, her iki kıtadan etkin kişileri bir araya getirerek bir kültürel diyalog kanalı açmak istemiştir. Bu amaçla Hollanda Prensi Bernhard’tan destek istemiştir. Prens Belçika Başbakanı Paul Van Zeeland’ın da yardımıyla bu düşüncenin kabul görmesine çalışmıştır. Toplantıya biri muhafazakar, biri liberal düşünceden olmak kaydıyla her ülkeden ikişer delege çağrılmıştır.

Konferansın başarısı, organizatörleri toplantıyı her yıl tekrarlamaya itmiş, Retinger daimi sekreter görevini üstlenmiştir. Konferansın deklare edilen amacı, Sovyet tehlikesine karşı ABD ve Avrupa arasında işbirliği sağlamaktır.

Retinger’in ölümü üzerine, 1960’da daimi sekreterya görevini Ernst van der Beugel üstlenmiştir. Toplantının başkanlığını ise 1976 yılında Lockhead skandalına adı karışıncaya dek Prens Bernhard yürütmüştür. 1976 yılında yapılmayan toplantı, 1977 yılında eski İngiliz Başbakanı Alec Douglas-Home başkanlığında yeniden başlamıştır. Sonraki başkanlar eski Almanya Cumhurbaşkanı Walter Scheel, eski SG Warburg Yöneticisi Eric Roll, ve eski NATO genel sekreteri Lord Carrington olmuştur.

Bilderberg toplantılarının yapıldığı mekan, katılımcılar ve genel gündem halka açıklanmaktadır. Fakat içeride konuşulanların dışarı yansıtılmaması toplantıya katılımın koşullarındandır. Bilderberg’in bunun için açıkladığı gerekçe, konuşulanların medya malzemesi olmamasıdır, fakat bu haliyle daha çok malzeme oluyor gibidir. Ayrıca, toplantının gizliliği bir elit sınıf anlayışı da içermektedir.

Toplantıların gizli yapılıyor olması ve Bilderbeg’in içindeki Yuvarlak Masa Grubu, Illuminati veya benzer gizli oluşumların görünen yüzü olduğu yönünde şüphelere yol açmaktadır. Böyle düşünülmesine yol açan bir sebep de, Bilderberg’in devamlı katılımcılarının aynı zamanda bu tür gizli grupların üyeleri olmasıdır.

Bilderberg’in ünlü katılımcıları arasında Henry Kissinger, Richard Perle, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, İrlanda’dan Peter Sutherland, Belçika’dan Etienne Davignon, İngiltere’den Tony Blair bulunmaktadır.

Bilderberg toplantılarına her yıl ülkemizden de katılım olmaktadır. 2006 yılında Bilderberg toplantısına Türkiye’den Mustafa Koç, Güler Sabancı, Ümit Boyner, Egemen Bağış, Kemal Köprülü, Sabah yazarı Soli Özel ve Yeni Şafak gazetesinin yazarı Fehmi Koru katılmıştır. Bilderberg karşıtı yazılarıyla bilinen Fehmi Koru’nun davet edilmesi büyük şaşkınlık yaratmış, katılıp katılmayacağı polemik konusu yapılmıştır. 2005 yılında katılan isimler Ali Babacan, Mustafa Koç, İmregül Gencer ve Cüneyt Ülsever’dir. 2004’te Ali Babacan, Kemal Derviş, Mustafa Koç ve Hasan Cemal, 2003’te Ali Babacan, M. Ali Bayar ve Özdem Sanberk, 2002 de Kemal Derviş, Bülend Özaydınlı ve Özdem Sanberk katılmıştır.

Selahattin Beyazit ve M. Nuri Birgi konferansın Türkiye’deki organizatörleri ve devamlı katılımcılarındandır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews