Ku Klux Klan

Ku Klux Klan, ABD’de kurulmuş olan ve ırkçılık, beyaz üstünlüğü, Katolik karşıtlığı ve yerelciliği savunan kardeş organizasyonlardır. Sık sık şiddet faaliyetlerine başvurmuşlardır.

Ku Klux Klan, ilk olarak 1866 yılında savaş gazileri tarafından kurulmuş ve kısa sürede zencilere karşı şiddet faaliyetlerine girişmiştir. Örgüt 1870 yılında Başkan Ulysses S. Grant’ın gayretleriyle ortadan kaldırılmıştır.

Örgüt, 1915’te William Joseph Simmons liderliğinde tekrar resmi bir organizasyon olarak faaliyete geçmiş ve 4-5 milyon üye toplamıştır. Bu örgüt de benzer şekilde ırkçılık, siyah düşmanlığı ve antisemitizm propagandası yapmıştır. Bazı yerel gruplar bir takım linç olaylarına karışmışlardır. 1929 yılındaki Büyük Buhran ve daha sonra da II. Dünya Savaşı, hareketin popülaritesini azaltmıştır.

Ku Klux Klan, zencilere 1950’li ve 60’lı yıllarda tanınan haklara şiddetle karşı çıkmış olup birçok kişinin ölümüyle sonuçlanan terör eylemleri yapmışlardır. Örneğin Sam Bowers, 1964 yılında beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Ku Klux Klan adlı bir örgüt kurmuş, örgüt üyeleri 1960'larda yaşanan iç savaşta siyahlara yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirmişti. Bowers 1964 yılında Güney Missisipi'de yapılacak seçimlerde siyahların oy kullanmasına yardımcı olmak için uğraşan 2 beyaz ve 1 siyahı öldürmekten 6 yıl hapse mahkum olmuş, bu olay 1998 yılında "Missisipi Burning" adıyla filme uyarlanmıştı. Bawers, daha sonra siyahların hakları için mücadele eden Vernon Dahmer adlı bir aktivisti öldürmekten ömür boyu hapse mahkum edilmiş ve 2006 yılında hapishanede cezasını çekerken ölmüştür.

Halen resmi ve gayri resmi olarak Ku Klux Klan adını kullanan birçok irili ufaklı grup vardır

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews