Talmud

Pek çok Yahudi yazara göre, kutsal kitap Tevrat’ın yanı sıra, kaynağı Hz. Musa’ya uzanan sözlü geleneğin yazıya geçirilmesi ile Talmud ortaya çıkmıştır. Talmud’un erken formu olan Mişna, M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda ortaya çıkmıştır. Bir süre sonra Gemara adı verilen bir tefsir de buna eklenmiştir. Bu iki kitaba Kudüs Talmud’u denmektedir. Bu çalışmalar 3.-5. yüzyıllar arasında önemli ölçüde elden geçmiş ve bu geç dönem forma Babil Talmud’u denmiştir. Şu an kullanılmakta olan Talmud budur.

Talmud alım-satım, anlaşmalar vb. günlük işler ve biçimsel ibadetler hakkındadır. Hatta Talmud’da hahamların, kırmızı bir inekte kırmızı inek özelliğini kaybetmeden kaç beyaz kıl bulunabileceği, Şabat gününde sinek öldürülüp öldürülemeyeceği, yüksek dereceli din adamlarının giyinmeye pantalondan mı gömlekten mi başlayacağı gibi sıradışı sorulara verdikleri sıradışı cevaplar da bulunmaktadır.

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews