Gladio

"Gladio,” Latince’de kısa ve çift taraflı kılıç anlamına gelmektedir. NATO’nun II. Dünya Savaşından sonra İtalya’daki perde arkası operasyonlar için oluşturduğu gizli yapılanmadır. Benzer yapılanmalar başka ülkelerde de çeşitli isimler altında kurulmuştur. Fakat ilk olarak İtalya’da ortaya çıkarıldığı için NATO gizli ordusunu tanımlayan jenerik bir isim haline gelmiştir. Gladio’nun oluşturulma amacı Varşova Paktı’nın Avrupa’da güneye ve batıya karşı ilerlemesini engellemektir. Sadece NATO ülkelerinde değil tarafsız ülkelerde bile faaliyet göstermiştir.

Sivil denetim dışındaki Gladio, kendi komünist karşıtı gündemini takip etmeye başlamış ve bu bağlamda terör eylemleri düzenlemiş veya taşeron örgütlere düzenletmiştir. Eylemlerin amacı kamuoyunda komünist hareketlere karşı korku ve infial yaratmak ve Komünist partilerin güçlenmesini önlemektir. İtalya’da Gladio’nun maşa örgütlerinden biri de P2 Mason Locası idi. Bu Loca kapsamında İtalyan kamuoyunu yönlendirebilecek etkin isimler yer alıyordu.

Gladio’nun faaliyetleri “gerilim stratejisi” kapsamında yürütülüyordu. İtalya’da bu stratejinin uygulanmaya başlaması 1969 Piazza Montana bombalama eylemiyle olmuştur. Ulusal Ziraat Bankasının bombalandığı bu eylemde 16 kişi ölmüş 90 kişi yaralanmıştır. Gladio tarafından düzenlenen son eylem ise Bolonya Garı bombalama olayıdır. Bu olayda 85 kişi ölmüş 200 kişi yaralanmıştır. İtalya'da 1969-80 arasında 4.298 terör olayı meydana gelmiştir. Yapılan soruşturmalar sonucu, bunların önemli bir bölümünden Gladio sorumlu gösterilmiştir. Bazı eylemleri bizzat yapmakla, bazısında patlayıcı ve silah sağlamakla, bazısında da tahrik ve yönlendirme yapmakla suçlanmıştır.

Gladio'nun varlığını keşfeden yargıç Felice Cason oldu. Cason, Gladio'nun izine 1990 yılında aşırı sağ terör örgütlerin eylemleriyle ilgili olarak Roma'da yürüttüğü bir soruşturma esnasında, başbakan Giulio Andreotti’nin özel izniyle girdiği askerî istihbarat servisinin arşivinde rastladı. Bulduğu belgelerde bu birimin terör olaylarıyla yakın ilişkisi olduğu sonucuna vardı.

Cason'un bu dönemde uygulanan gerilim stratejisi konusunda ulaştığı en çarpıcı örneklerden birisi, 1972 yılında Peteano köyünde, anti-terör ve istihbarat polisi olan Carabinieri teşkilatına mensup üç görevlinin araçlarına konan bombayla havaya uçurulmasıydı. Yıllarca, bu olayın sorumlusunun sol terör örgütü Kızıl Tugaylar olduğu sanıldı. Yargıç Cason ise, yapmış olduğu soruşturma ve ulaştığı belgeler ışığında bu olayın gerçek sorumlusunun aşırı sağcı bir terörist olan Vincenzo Vinciguerra olduğu sonucuna vardı.

Vinciguerra, 1984'teki duruşmalarda tanıklık yaptı. İtalya'da sivil ve askerlerden oluşan, silahlı kuvvetlere paralel, Sovyetler Birliği karşıtı gizli bir gücün var olduğunu açıkça deşifre etti. Başbakan Andreotti bu örgütün 1972 yılında tespit edilip ortadan kaldırıldığını söylese de sonradan örgütün devam ettiği ortaya çıktı. Andreotti 24 Ekim 1990’da örgütün varlığını açıkça kabullenmek durumunda kaldı.

İtalyan parlamentosunda oluşturulan bir soruşturma komisyonu Senatör Giovanni Pellegrini'nin başkanlığında Gladio'yu soruşturmaya başladı ve 1995 yılında 370 sayfalık bir raporu kamuoyuna açıkladı. Raporda, Soğuk Savaş döneminde CIA'in, İtalya'da maksimum düzeyde bir serbestlik ve takdir yetkisi içerisinde çalıştığı söyleniyordu. 2000 yılında sol bir grup olan Gruppo Democratici di Sinistra tarafından Gladio'yla ilgili ikinci bir parlamento soruşturması gerçekleştirildi. Raporda açıkça Gladio’nun ABD tarafından desteklendiği sonucuna ulaşıldı.

Örgütün İtalya'daki adı Gladio iken Yunanistan'da B-8 ya da SheepSkin (Koyun Postu), Belçika'da SDRA-8, Hollanda'da NATO Command, Batı Almanya'da Gehlen Harekatı, Stay Behind ya da Sword, Avusturya'da Schwert, Fransa'da Rüzgar Gülü, İspanya'da Anti-Terör Kurtarma Grubu (GAL), İngiltere'de ise Secret British Network olarak bilinmektedir. Bu yapılanma, Türkiye'de Kontr-Gerilla olarak bilinmektedir.

Türkiye’deki Kontr-Gerilla’nın 1980 öncesi Komünizm tehlikesine karşı bir darbeye zemin hazırlamak için birçok olayı tertiplediği söylenmektedir. 1971’deki askeri muhtırada da Kontr-Gerilla parmağı olduğu iddia edilmiştir. Bülent Ecevit Kontr-Gerilla’nın varlığından 1974’ten beri haberdar olduğunu ve 38 kişinin öldüğü 1977 Taksim olaylarının bu örgüt tarafından organize edildiğinden şüphelendiğini açıklamıştır.

Ayrıca Bkz. Gerilim Stratejisi, P2 Mason Locası

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews