Animizm

Animizm ruhun bedenden ayrımını kabul etmeyen bir inançtır. Bu inanca göre insanlarda olduğu gibi hayvanlarda, bitkilerde ve cansız nesnelerde de kişiselleşmiş ruh mevcuttur ve varoluşlarını belli bir dereceye kadar yönetmektedir. Bazı antropologlar ilkel devirlerdeki dini inancın bu olduğunu ileri sürmektedirler. İnsanlığın ilk dönemlerinden kalma çizimlerde ruhun da fiziki olarak insan görünümünde çizildiğini, ancak çok sonraları tamamen fizik-dışı bir niteliğe büründüğünü söylemektedirler.

Animist anlayışa göre ölenler ebediyen dünyadan ayrılmamakta, bunların ruhları ölünün çevresinde, ağaçlarda, bitkilerde ve giderek tüm doğada dolaşmaya devam etmektedir. Bu yüzden doğa canlı olarak algılanmaktadır. Yine bu ruhlar, insanlar arasına karışıp onları etkileyebilmekte, hasta edebilmekte veya delirtebilmektedir. Bu yüzden onlara adak adamak, kurban kesmek, mezarlarına sunular bırakmak gibi ritüeller icat olunmuştur.

Animizm kendi başına bir din olmasa da, diğer dini inanışlara etkide bulunmuştur. Şamanizm özünde animist karakterli bir dindir.

Bkz. Şamanizm

ARAMA

Google

COPYRIGHT

EZOTERİK SÖZLÜK, konunun meraklılarına bilgi vermesi amacıyla yayınlanmaktadır. Bu sözlükte yayınlanan tüm maddelerin telif hakkı yazarına aittir. İzinsiz ve link vermeden kopyalanıp yayınlanamaz.
 
pageviews